Get Adobe Flash player

Napellenző

Napellenző

Csuklókaros napellenző

Ezek a napellenzők mind azonos elv szerint működnek, kivitelezésük szerint viszont rendkívül tág határok között, az egyszerűbb alaptípustól a tokozott, luxuskivitelig elérhető. Alapesetben szerkezet egy zártszelvényre épített, ezáltal egy könnyen felszerelhető egységet alkot. Ez a típus általában 2,0 m-től 10-15,0 m-es szélességig gyártható. A kinyúlás leggyakrabban alkalmazott méretlépcsői 150, 200, 250, 300, 325, 350 cm. A szélességi méretnek a karkinyúlástól fél méterrel nagyobbnak kell lennie, hogy a könyökkarok csukott állapotban is egymás mellé férjenek. A napellenzők 5m-es szélességig 2 karral, 5 és 6 méter szélesség között választhatóan 2 vagy 3 karral, 6 és 8m között 3 karral, 8m felett 4 könyökkarral készülnek. A karbillentők tartják a napellenző karokat. A fenti napellenzőhöz két féle típust használunk. Az egyikkel 0 – 75 fokig, a másikkal 13 - 90 fokig állítható a ponyva lejtése. A könyökkaros napellenzők hagyományos árnyékolók, melyek felszerelhetők homlokzatra, szarufára vagy akár eresz alá is.


NapellenzoNapellenzoNapellenzoNapellenzo


Nagyon fontos megjegyezni, hogy a kinyúlás a csuklókar méretét jelenti, ha a ponyva szögét változtatjuk, azzal csökken az általa lefedett terület is. Az alábbi ábra és táblázat tartalmazza a vetületi értékeket. Az ajánlott minimális lejtésszög 13 fok, az esővíz könnyű lefolyása miatt.


NapellenzoNapellenzo


A napellenző karokban egy előfeszített rugós mechanizmus van beépítve. Ez a rugós szerkezet húzza ki a napellenző ponyvát, és tarja feszesen. Az állandó rugófeszítés miatt a szerkezet mozgatása kifelé könnyebb befelé nehezebb. A nagyméretű napellenzők kézi működtetése ezért nehézkesebb és időigényes. A napellenzőknél is lehetőség van, sőt bizonyos esetekben kifejezetten tanácsos, illetve pl. télikert napellenző, elengedhetetlen a motorizálás. A nagy csuklókaros napellenző hatalmas felülete miatt erősen szél érzékeny. Szélérzékelő automatika alkalmazása nagyfokú biztonságot nyújt a napellenző megóvása érdekében. A második generációs szélérzékelők, hagyományos szélkerekes érzékeléssel szemben, a szerkezet rázkódását közvetlenül, 3 dimenzióban érzékelik. Ezáltal adnak utasítást a motornak a napellenző betekerésére. Az elektronika kombinálható fényérzékelővel, amely napsütésre, az előre beállított fényérzékenység alapján kinyitja a napellenzőt. Az automatika szolgáltatása alapján lehetőség van előre beprogramozott idő szerinti működtetésre is. Az automatizálás lehet vezetékes kiépítésű, vagy rádió távirányítású.

Nem csuklókaros napellenzők

A csuklókaros napellenzők, a becsukható tartókarok által, zárt állapotban nagyon kis helyet foglalnak, de ezen erényük a stabilitás rovására megy. Az alábbi napellenzők viszont szélállóságukkal tűnnek ki a napellenzők népes családjából. Az ollókaros típus nagyon régóta ismert szerkezet. Napjainkra, letisztult formái alkalmassá teszik arra is, hogy műemlékházakra is felszerelhetők legyenek. A csővázas típus kevésbé előkelő, de jó ár-, értékaránya és masszív szerkezete miatt szívesen alkalmazzák nagyobb felületek árnyékolására. Az ablak- és télikert napellenzők, felhasználásuk egyedisége szerint specializálódtak. A télikert árnyékolók rendkívül hasznos felszerelései a nagy felületű üvegtetőknek.


NapellenzoNapellenzoNapellenzoNapellenzo


Napellenző színminta
Napellenző színminta megtekintése PDF formátumban