Get Adobe Flash player

Műanyag redőny

Műanyag redőny

Nyílászáró elé épített (külsőtokos) redőnyök

Kezdetben a hagyományos faredőnyök kiváltására kezdték alkalmazni. Mérete is ehhez igazodott. Mai, közhasználatú szóval, „maxi” műanyag redőnynek nevezünk. Sokan ezt választják, az elhasználódott, nehéz faredőny cseréjére. Egy hosszabb kritikus időszakban, sajnos sok-sok ház épült beépített redőnyszekrény nélkül. A gyakorlatban, viszont kiderült, hogy ezeknek a házaknak az ablakait is kellene valamivel árnyékolni, védeni. Ezért vált szükségessé létrehozni, egy kevésbé robosztus, utólag felszerelhető szerkezetet. Így, egy kompromisszumos megoldásként született meg a „mini” külsőtokos redőny. A kezdettől, kisebb-nagyobb módosításokkal, mai napig is gyártott „hagyományos” műanyagredőny, jelenleg gyárilag festett vaslemez tokkal, vékonyfalú, 40 x 60 mm-es műanyag lefutó sínnel, műanyag tengellyel készül. A technológia fejlődésével ez a típus egyre inkább háttérbe szorul.

Az „új típusú” redőny, új minőségi kategóriát állított fel a műanyag redőnyrendszerek családjában. Külső megjelenését tekintve, megegyezik a külsőtokos alumíniumredőny formájával. A redőnyben található alumínium alkatrészek alkalmazásával, nemcsak a redőny tartóssága és esztétikai látványa javult, de lehetővé vált, a redőnyrendszert szúnyoghálóval is ellátni. A redőnytokba beépített, kombinált szúnyogháló, esztétikailag és anyagilag is kedvező választás. Az általunk felhasznált redőnylécek mindegyike, zárt állapotban teljes fényzárást biztosít. A redőnyök működtetése gurtni vagy redőnyzsinór alkalmazásával történik. A redőnylécek egymáshoz képest történő elcsúszásgátlása, egy új eljárással már megoldható. Ezzel, egy lényeges hibaforrás kiküszöbölhetővé vált és ez által, lehetőség nyílt a redőnyök motoros mozgatására is.

Hosszútávú használhatóság érdekében, a színválasztást, gondos mérleglés után tegye meg! Saját tapasztalatából is tudja, ha közvetlen napsütésnek tesz ki egy fehér és egy sötét színű tárgyat, a fehéret meg tudja kézzel fogni, míg a sötét színű teljesen felforrósodik. A sötét színű műanyag redőnylécek, lefutók az UV sugárzást, hővé alakítják át az anyag szerkezetében, ennek következtében a PVC elérheti a VICAT lágyulási pontját, (az a hőmérséklet, amikor egy anyag pl. műanyag, egy bizonyos fokú képlékenységet ér el, mely során maradandó deformálódás, görbülés, vetemedés következik be) és a termék használhatatlanná válik. 

Ezek alapján, a redőny műanyag alkatrészei, színek szerint, két felhasználási csoportba sorolhatók:

1.) Korlátozás nélkül az épület bármely homlokzatára felszerelhető színek: fehér, krém, bézs,világosfa, világosszürke

2.) Korlátozással alkalmazható színek, melyek csak árnyékos, direkt napsütéstől mentes homlokzatra (északi fekvés, bérházak belső udvara stb.) szerelhetők fel: sötétbarna, csokoládébarna, sötétfa, aranytölgy.


Nyílászáróra épített redőnyrendszerek

Ez a redőnytípus felel meg leginkább a hagyományos belsőtokos redőnynek. Megtartva annak jó tulajdonságait és kiküszöbölve hátrányait. Alapvetően két fő típust, a hőszigetelt műanyag és az áthidalóba épített redőnyszekrény rendszert különböztetünk meg. Az előbbi, egy egységesebb, az utóbbi pedig, a beépítési és szervízelési lehetőségek tekintetében, szélesebb palettájú rendszert alkot. Annyiban megegyeznek, hogy mind rendkívül jó hőszigetelést biztosítanak.


Muanyag redonyMuanyag redonyMuagyag redonyMuanyag redony

A ráépíthető redőnyrendszerek típustól függően külső és belső vakoló éllel is elláthatók, így a tok szélessége akár 38 cm-es falvastagságig is kiegészíthető. Szerelhető műanyag, vagy alumíniumlécekkel, valamint beépített rolós szúnyoghálóval is kombinálható. Működtetése gurtnival, kurblihajtóművel, vagy motorral történik.

Műanyag redőny színminta
Műanyag redőny színminta megtekintése PDF formátumban